Hoe kan ik rapporteren in de Contentkalender?

We zijn druk in de weer met een dashboard voor de Contentkalender. Heb je vragen of feedback? We horen het graag! Stuur dan een e-mail naar info@contentkalender.nl, of bel ons op 088 937 00 30.

Wat is het Contentkalender dashboard?

De eerste versie van het dashboard staat live. Luuk vertelt je er graag alles over.

Transcript

Ik denk dat heel veel organisaties een contentstrategie hebben. Tenminste, content is tegenwoordig enorm belangrijk geworden. En juist daarvoor is het ook handig om een contentstrategie te hebben. Zodat je in ieder geval weet wat je aan het doen bent.En dat ook gewoon kan toetsen aan bepaalde maatstaven.

Dat je weet dat het beter wordt ten opzichte van wat je eerder aan het doen bent. Het is natuurlijk heel fijn dat als je aan het werk bent, dat het beter gaat worden. En één van de dingen die we daarin merken is dat de Contentkalender daarin heel veel mogelijkheden biedt om te zeggen welke strategie je aan houdt maar nog heel weinig mogelijkheid bood om ook te zeggen óf dat ook over de lange termijn anders werd.

Eerder kon je natuurlijk een Excelexport maken, via de lijstweergave. Of je kon gewoon kijken naar wat de totale getallen waren en die in een mooi grafiekje plotten. Maar dat wil je niet. Je bent content aan het maken en het leukste om te doen tijdens werk is natuurlijk content maken. Je wilt dat in één keer eruit kunnen halen en in een PDF naar je leidinggevende kunnen sturen.

Zodat als hij je vraagt "Hé kan je rapporteren over hoeveel doelgroepen we gebruikt hebben?". Of hoeveel doelgroepen je aangesproken hebt... dat je daar niet over hoeft na te denken. Omdat het *klik klik klik* is. En dan kan ik weer door met het leuke gedeelte van mijn werk: creatieve content maken.

En stel ik wil dit dan delen leidinggevende, hoe deel ik dit makkelijk? Het kan op twee manieren. Of je kan ervoor zorgen dat je leidinggevende niet meer naar je hoeft te komen met die vraag. Via de deelbare link van de Contentkalender. Dat hij zelf kan inloggen en in real-time iedere seconde van de dag kan kijken of de doelstellingen worden gehaald. In het corporate-account kan je je volledige kalender delen.

Of je kan zeggen "ik houd de regie wat meer bij mezelf". Dan krijg je als het ware hier een printicoontje. Waarmee gewoon in één keer de PDF er uit kan halen, die je dan naar je leidinggevende op kan sturen.

Kan je wat meer laten zien over de verschillende functionaliteiten van het dashboard?Je hebt eigenlijk standaard een lijngrafiek, een kolommengrafiek en een donutgrafiek. En die kan je op meerdere manieren bekijken. Je kan hem bijvoorbeeld op de weekweergave zetten. Dan zie je het totaal aantal communicaties, alleen dan per week.

En je hebt hieronder de kolommen en donutgrafiek en die houden natuurlijk rekening met het filter die jij aan hebt staan. Je ziet hier het datumbereik: 1 januari tot 31 december. Maar die zouden we ook op de maand juli kunnen zetten. Je ziet achter mij al dingen verschuiven. En als ik op toepassen druk zie je dat we in onze demoversie eigenlijk maar voor één project Communiceren. En dat dit de verdeling is.

Dus daar kan je heel makkelijk op filteren, per project in ieder geval. Maar zetten we deze weer terug naar alle data, zoals we ook zagen, dan zou ik ook kunnen kijken naar de doelgroepen of naar de mediakanalen.

En waarom zou ik de verdeling per mediakanaal willen zien? Mediakanalen komen en gaan. Je hebt bijvoorbeeld Facebook, die was heel erg groot en is langzaal een beetje op de retour aan het gaan. Je hebt TikTok wat heel erg aan het opkomen is. En Snapchat bij de wat meer jeugdige doelgroep. Je wil natuurlijk gewoon kunnen wisselen, tussen mediakanalen. En ook besluiten met je hele team "Oké ik ga nu kijken wat een ander mediakanaal doet".

Heel veel bedrijven focussen op online tegenwoordig, maar offline is ook een heel belangrijk mediakanaal. Ik word heel erg blij als ik een brief in mijn brievenbus krijg. En jij waarschijnlijk ook.Dat is wel een belangrijke focus.

Ik wil kunnen zien hoe vaak maken we gebruik van offline middelen ten opzichte van online. Dat kan ik hier heel makkelijk uithalen. Door gewoon daarnaar te kijken.

En daarnaast gewoon alle andere elementen die je toch al aangeeft bij je contentkalender. Zoals bijvoorbeeld wat labels, doelgroepen of doelstellingen. Die je nu heel gemakkelijk en visueel door kan sturen.

En als je kijkt naar je eigen werkproces, waarvoor zou jij het dashboard het meest gebruiken? Juist om te zorgen dat we dat we zo veel mogelijk content kunnen blijven maken, maar dat we ook met te weinig capaciteit die de hebben heel goed kunnen blijven leren over wat werkt en wat niet. Daarvoor is een dashboard natuurlijk gewoon geweldig. Als ik een halfuur kwijt ben om een Excelexport te maken, daar een draaitabel van te maken en dat in een tabel te zetten om te zorgen dat deze grafiekjes eruit komen... dat is een half uur die ik niet kan besteden aan iets anders.

En nu zitten we elke keer op een papiertje te kijken en met allemaal verschillende berekeningen van,"halen we deze doelstellingen wel?".Maar als we dat meer in de Contentkalender zouden verplaatsen dan hoeven we al die berekeningen niet per week te maken. Dan kunnen we gewoon één keer, ook aan de rest zeg maar, laten zien: dit is hoe het er voor staat.

En natuurlijk zometeen, mochten we dat gaan doorontwikkelen in de Contentkalender (en ik denk dat dat er ook wel aan zit te komen),

dat je heel makkelijk je strategie ook kan gaan om katten. Als je zometeen, via de lijstweergave bijvoorbeeld, allemaal dingen in één keer kan wijzigen. Bijvoorbeeld dertig communicaties in één keer aan een project kan toewijzen, dan is het natuurlijk voor voor de toekomst super waardevol. Je kan heel lang bezig zijn met dingen uitdenken en denken "het zou wel zo zijn". Maar de praktijk is altijd anders. En dat moet je gewoon heel makkelijk kunnen zien. En heel makkelijk de leerpunten eruit kunnen halen. En daar is het dashboard geweldig voor.

Wat is je lievelingsfunctionaliteit van het dashboard? Mijn lievelingsfunctionaliteit is het PDF'je hier. Als je daar namelijk op klikt, dan zie je gewoon direct alles bij elkaar in een mooi dashboard.

En ook met de filters erbij. Ook met alle filters erbij inderdaad. Met een bronvermelding,ik heb Psychologie gestudeerd dus dat ik de APA-bronvermelding hier nog een keer kan toepassen had ik nooit verwacht. Helemaal gepersonaliseerd, zodat je het in één keer door kan sturen naar je manager, je leidinggevende of naar iemand die vraagt wat de communicatieafdeling nou precies doet. In één keer heb je je waarde bewezen. En het hoeft je nul tijd te kosten. Dat is denk ik mijn favoriete functionaliteit.

Is je vraag beantwoord?