Geschreven door Franka Smet |20-06-23

Gewoon goede content, dat wil iedereen. Maar ‘gewoon’ goede content bestaat niet. Content wordt niet zomaar ineens geschreven. Want ja, ook met tools zoals ChatGPT blijft content mensenwerk.

Met alleen een strakke planning ben je er nog niet. Je werkproces is net zo belangrijk. Of misschien wel belangrijker. Want een goed proces zorgt voor overzicht en structuur.

Goed begin is het halve werk

Een goed werkproces begint met een overleg. Wij merken dat gebruikers vrij weinig met elkaar praten over hun werkproces. En er al helemaal niet gekeken wordt naar verbeterpunten. De reden hiervoor? Tijd. Of juist het gebrek aan tijd.

Ik begrijp goed dat plannen (en al helemaal praten over plannen) kan voelen als een tijdrovende klus. Maar tijd investeren in een overleg kan juist helpen om meer rust te creëren. Zie het als een soort generale repetitie, voor de show kan beginnen. Het overleg zorgt dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat iedereen zijn rol begrijpt. Of je nu jongleert met contentplanning of een ster bent in copy.

Een goed proces, wat is dat?

Ik vroeg contentstrateeg Margarita Millenaar om tips. Zij is verantwoordelijk voor de planning bij HAS green academy. In het werkproces van HAS zit een wekelijkse teambespreking over de planning.

Het mooie is dat een overleg voor de samenwerking heel erg goed werkt. Je bent niet alleen je eigen dingetje aan het doen

Een contentoverleg is niet alleen een goed moment om de planning te bespreken, maar ook je werkproces te evalueren. Hoe je dat doet?

Werkproces evalueren

1. Pak in je contentoverleg steeds twee willekeurige communicatie-uitingen erbij en evalueer hoe die zijn gegaan.

2. Zijn er communicatie-uitingen die voor discussie zorgen? Schrijf ze op voor later.

3. Wat je hebt opgeschreven pak je er dan weer bij tijdens een grote evaluatie (zoals aan het einde van een kwartaal). Dan is het tijd om dieper ingaan op het proces. Maar je verzamelt wel alvast voorbeelden.

De Balansact

Ik wil het ook even hebben over de taakverdeling. Want een helder werkproces heeft ook een heldere taakverdeling. Je moet de juiste combinatie vinden tussen efficiëntie en samenwerking. Alles bespreken heeft geen zin. Maar niks bespreken ook niet. Denk aan een balansact op een strakgespannen touw. Een goede taakverdeling zorgt ervoor dat iedereen zijn eigen talenten en vaardigheden benut.

Een duidelijke taakverdeling is dus cruciaal voor je werkproces. Bij onze gebruikers zien we dat het helpt om de taken te koppelen aan rollen in plaats van personen.

Let op: rollen zijn geen functies. Door je te richten op rollen weet je zeker dat je alles hebt wat nodig is. En weten je collega's wat er van hun wordt verwacht. Margarita verteld ons hoe de rolverdeling helpt in haar team.

Niveaus zijn verschillend tussen mensen. Sommige mensen hebben heel veel kennis over een heel specifiek onderwerp. Andere weten meer over hoe je werkende social content maakt. Je verbreedt elkaars kennis.

Open de discussie

Tijd om het ook met jouw team te hebben over je werkproces. Hierbij een paar discussievragen om je op weg te helpen:

  • Welke rollen hebben we in ons proces?
  • Zijn de stappen duidelijk voor iedereen?
  • Wie wil welke rol op zich nemen?

Plan direct een moment in om met elkaar te gaan zitten. Dan is de eerste stap meteen gezet. Pak het helemaal goed aan en houd je overleg buiten in het zonnetje.