Een organisatie die draait op campagnes
Maar hoe zorgt ’s werelds grootste kinderrechtenorganisatie dat een campagne opgezet wordt? Dat begint met een jaarplan: wat wil je voor elkaar krijgen dit jaar? De marketeers gaan vervolgens aan de slag om te bekijken of wat UNICEF biedt, aansluit bij wat de doelgroep(en) opgelost wil hebben. Daar komt een campagne uit en die wordt weer overlegd met de kanaalspecialisten. Al die input brengt UNICEF bij elkaar en bepaalt dan welk budget ze vrijmaken voor een campagne, hoe de content eruit moet zien en wat het gehele concept is van een campagne.
Vervolgens speelt de Contentkalender een belangrijke rol. Daarin kijken ze hoe de campagne zich verhoudt tot alle andere campagnes die opgezet zijn. Zo wordt er bepaald of campagnes uit elkaar moeten of dat ze best mogen overlappen. Bijvoorbeeld omdat ze een andere doelgroep aanspreken. “Door hier in zo’n vroeg stadium op in te springen, hoef je een campagne (bijna) nooit uit te stellen omdat er al een andere campagne loopt”, vertelt Walther.
Met behulp van de tijdlijnweergave, krijgt UNICEF inzicht in de productietijd van hun verschillende campagnes. Zo krijgen ze een helder overzicht over waar de werkdruk ligt. Op basis daarvan kunnen ze de nodige capaciteitsinschattingen maken. En hebben ze altijd voldoende specialisten om hun campagnes te realiseren.