Geschreven door Luuk Post| 29-10-2021

geüpdatet op 20-04-2024

Het Hero-Hub-Hygiene-model helpt je om communicaties slim te plannen en klanten te binden. Onze klant Maqqie maakt al succesvol gebruik van dit model in haar contentkalender. Aan het einde van dit blog geeft marketingmanager Nico de Jong een rondleiding door de Contentkalender van Maqqie. Maar laten we het eerst eens over het model hebben. Wat is Hero-Hub-Hygiene?

Hero, Hub, Hygiene

Als er ergens ter wereld een bedrijf is dat het publiek weet te binden, dan is het Google wel. Gelukkig zijn ze in Silicon Valley niet te beroerd om hun succesformule te delen. Het geheim? Plannen, plannen en nog eens plannen! Op het juiste moment de juiste content aanbieden. Google weet dat wie zonder plan te werk gaat, moeite zal hebben om een sterke relatie op te bouwen met de doelgroep.

Het Hero-Hub-Hygiene-model van Google zet contentplanning in om de klant aan een merk te verbinden. In het model gebruik je drie soorten content om je bezoeker te helpen, inspireren en verbazen:

HH-model

Wil jij de 3 H’s toepassen op jouw contentplanning? Volg onze 3 stappen om met Hero, Hub en Hygiene je Contentkalender te vullen.

De 3 H’s en de Contentkalender

De 3 H’s en de Contentkalender zijn een match made in heaven. De drie verschillende typen van communicatie-uitingen komen namelijk op gezette tijden terug. Hierdoor kun je ze perfect uitwerken in een jaarplanning. In drie simpele stappen pas je het Hero-Hub-Hygiene-model toe in je Contentkalender.

Contentkalender - Hygiene Gem Utrecht

Stap 1: Hygiene-content

Je contentplanning begint met een goede basis. Daarom vul je als eerste je Contentkalender met Hygiene-content. Deze content noemen we ook wel 'help'-content. Het helpt je bezoekers om een antwoord te vinden op een vraag. Denk aan toptaken (de belangrijkste onderwerpen waar je klanten naar zoeken), how-to artikelen of reviews van producten. De gemeente Utrecht past dit perfect toe op haar homepage.

Ga na welke vragen je klanten hebben en plan content die hierop aansluit. Bedenk hierbij op welk kanaal je boodschap het beste tot zijn recht komt. Heeft je doelgroep bijvoorbeeld meer aan een how-to artikel of aan een how-to video? De content publiceer je het hele jaar door, zodat je doelgroep altijd toegang heeft tot relevante informatie.

Contentkalender - HUB interiorjunkie

Stap 2: Hub-content

Mooi, je hebt de vragen van je klanten snel en goed beantwoord. Maar dit betekent niet meteen dat ze zich verbonden voelen met je merk, product of diensten. Hoe creëer je die verbondenheid en prikkel je bezoekers om terug te komen naar je website? Hiervoor is Hub-content de oplossing. Dit zijn posts die je publiek stimuleren en inspireren.

Hub-content is de hartslag van je content: je plaatst deze post altijd in een bepaald ritme. Bijvoorbeeld een maandelijks magazine of een wekelijkse vlog over nieuwe trends. Je kunt er de klok op gelijk zetten: de Vrijdagmiddag Inspiratieboost van Interiorjunkie. De perfecte manier om hun doelgroep te inspireren. Dankzij deze frequentie kun je Hub-content heel gemakkelijk inplannen in je contentkalender.

Contentkalender - HERO IKEA

Stap 3: Hero-content

Je doelgroep is geholpen: check! Je publiek komt regelmatig terug: check! Dan is het tijd voor het pièce de résistance: grandioze content waar iedereen het over heeft. Hero-content is een zeldzaamheid in je Contentkalender: je plant dit contenttype maar één of twee keer per jaar in. Bijvoorbeeld voor de promotie van een groot evenement of bij de lancering van een nieuw product. In 2014 had IKEA een viraal pareltje te pakken met hun Bookbook-video. In no time zaten ze op ruim 18 miljoen vies. Humoristische Hero-content om de nieuwe catalogus onder de aandacht te brengen.

Het grote voordeel van Hero-content plannen in je Contentkalender, is dat je ruim van tevoren kunt beginnen met de voorbereidingen. Je hebt een heldere deadline en taakverdeling, en kunt precies op het juiste moment knallen met een dijk van een campagne.

Het ritme van je content

Wanneer je het Hero-Hub-Hygiene-model gebruikt om je Contentkalender te maken, heb je:

  • een ruime focus op goede basiscontent,
  • een regelmatige update van interessante en inspirerende posts,
  • en een paar keer per jaar een grote campagne.

Zo houd jij het juiste ritme in je planning, en zorg je tegelijkertijd voor optimale verbondenheid bij je klanten. Win-win! Laat die miljoenen bezoekers maar komen.

Contentkalender-Hero-Hub-Hygiene-960x590
Shape Makkie voor Maqqie

Het Hero-Hub-Hygiene-model geeft je een duidelijk houvast voor je contentplanning. De Contentkalender helpt je deze houvast vast te houden, door een je uniek(e) overzicht en structuur te geven. Maqqie gebruikte de Contentkalender al een tijdje, maar had moeite met het vinden van de juiste structuur. Nu gebruiken ze het Hero-Hub-Hygiene-model en hebben ze het overzicht in de communicatieplanning teruggevonden. Ben je benieuwt hoe dit er uit ziet? Bekijk de korte rondleiding hieronder. De uitgebreide video vind je op ons YouTubekanaal.

Aan de slag

Geïnspireerd? Sla je cape om, maak een account aan en word een echte contentheld!


Deze blogpost van collega Marianne Resoort heeft op de Kracht van Content gestaan. Speciaal voor de Contentkalender hebben we deze herschreven en geüpdatet.